Direct naar de contentDirect naar de footer
Voorstraat
Voorstraat
Kasteel Duivenvoorde
Theepaviljoen De Horsten

Voorschoten

Hotel de Gouden Leeuw is sinds 1862 gevestigd in Voorschoten, het hotel waar het allemaal voor Van der Valk begon. Voorschoten is een klein dorp met veel groen. De steden Den Haag en Leiden zijn nabij en goed per fiets, openbaar vervoer of met de auto bereikbaar.

Geschiedenis

Voorschoten is een prachtig, groen dorp tussen Den Haag, Leiden en Wassenaar. Het dorp is ontstaan op een oude strandwal en had een langgerekte vorm. Bodemvondsten tonen aan dat al 2000 jaar voor Christus ter hoogte van de huidige Voorschotense wijk Boschgeest een nederzetting bestond van veehoudende vissers/jagers. De lintvormige noord-zuid structuur van het dorp dateert van de Middeleeuwen. Het gebied van Voorschoten strekte zich uit van de huidige gemeentegrens tussen Voorburg en Leidschendam tot aan de Rijn. Aan de oostzijde werd het begrensd door de Vliet en aan de westzijde door de veenstrook tussen binnen- en buitenduinen.

Tot ver in de 20e eeuw is Voorschoten bekend vanwege zijn zilverindustrie. De oude Zilverfabriek van Van Kempen en Begeer laat alleen in zijn gevel nog de stijl uit 1858 zien. Tegenwoordig schuilt een moderne inrichting achter de eeuwenoude gevel.

Een leuke wetenswaardigheid is dat de beroemde roman 'De donkere kamer van Damocles', van Willem Frederik Hermans, zich afspeelt in Voorschoten. Het boek geeft een beeld van Voorschoten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Centrum

Het centrum van Voorschoten kent een klein scala aan winkels en terrasjes. De Voorstraat is het oudste deel van het dorp waar al sinds honderden jaren de markt wordt gehouden op vrijdag.

Hieronder lichten we enkele bijzondere winkels en restaurants uit die het waard zijn te bezoeken.

Chocolaterie Zoete Lekkernij is een hotspot voor de zoetliefhebber. Een ruim assortiment wordt geboden, de kwaliteit en gezelligheid maken het een feestje om te bezoeken. Het assortiment wordt regelmatig gewisseld. Omdat de meeste producten zelf gemaakt worden in het atelier in de straat, behoort een workshop tot de mogelijkheden. Het adres is de Voorstraat 28.

Drogisterij De Pauw is gespecialiseerd in homeopathie, kruiden, voedingssupplementen, dieetvoeding en natuurlijke cosmetica. Er wordt voorlichting gegeven op basis van gedegen kennis van de medewerkers. Al meer dan zestig jaar zit de drogisterij op de hoek van de Schoolstraat en Pauwenstraat.

Vanuit passie ingegeven is antiekzaak De Olde Lindeboom Antiek geopend. Donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 12:00 en 17:00 uur kunt u hier terecht voor mooie en bijzondere objecten.

CULTUUR EN MUSEA

Voorschoten heeft ongeveer 108 gemeentelijke monumenten, 103 rijksmonumenten en enkele oorlogsmonumenten. Tot ver in de twintigste eeuw had het dorp een bekende klank vanwege zijn zilverinsdustrie met de zilverfabriek van Van Kempen en Begeer. De zilverfabriek is tot 1984 in gebruik gebleven en tegenwoordig een imposant gebouw om te zien met zijn brede en authentieke gevel.

Aan de zuidkant van Voorschoten ligt Kasteel Duivenvoorde dat sinds 1226 particulier bezit is. Het kasteel is toegankelijk als museum en biedt veel wandelgelegenheden met de parken rondom.

Iets ten noorden van het dorpscentrum staat de Sint Laurentiuskerk dat tussen 1865 en 1869 gebouwd is. De kerk met een 45 meter hoge toren is sinds 1976 een rijksmonument.

De dorpskerk heeft een orgel dat al in 1720 in gebruik is genomen, echter al diverse malen gerestaureerd. In de dorpskerk worden naast kerkdiensten ook culturele evenementen georganiseerd.

Het Baljuwhuis is het 17e eeuwse woonhuis van de baljuw (burgemeester) en vormt een eenheid met het Ambachtshuis, dat een trapgevel uit 1635 heeft. Beide gebouwen zijn in gebruik als restaurant, museum en trouwzaal.

De meeste gemeentelijke monumenten bevinden zich rond de Voorstraat van Voorschoten, als ook het Historisch Museum van Voorschoten.

KINDERACTIVITEITEN

Het dorp Voorschoten en omgeving biedt veel kindervertier in de directe omgeving. Lekker afkoelen in warme perioden kan in zwembad Het Wedde aan de Richard Wagnerlaan.

Het filmtheater biedt bijna iedere woensdag en zondag kinderfilms en kindertheatervoorstellingen. In de vakanties is er iedere dag een op- en/of uitvoering. Het filmtheater is gelegen aan de Prinses Marijkelaan 4.

Jeugddorp Leiden organiseert elke zomer twee weken lang elke werkdag activiteiten voor kinderen. Huttenbouw, knutselen, toneel en sport en spel.

In kinderboerderij Leiderdorp zijn leuke, aaibare dieren te vinden zoals schapen, geiten, pluimvee, konijnen, cavia's en een koe. De kinderboerderij is gelegen aan de Van Diepeningenlaan 2 in Leiderdorp in het park Houtkamp.

De Bubblejungle is een droomwereld voor kids waar zij energie tekort voor zullen komen. Het family center in Leiderdorp biedt niet alleen een speelstad maar ook een midgetgolf, Bubblegolf, een indoor klimpark, Bubbleropes, en familierestaurant Bubbleboot. Het speelparadijs is te vinden aan de Vlasbaan 7 in Leiderdorp.

Aan de Veursestraatweg 195b is Vlinders aan de Vliet te vinden. Hier fladderen tussen tropische planten de vlinders van bloem tot bloem in ene groet, 800 m2 kas. Alle stadia in het leven van een vlinder kunnen in de kweekruimten worden bekeken.