Direct naar de contentDirect naar de footer
Voorstraat
Voorstraat
Kasteel Duivenvoorde
Theepaviljoen De Horsten

Voorschoten

Hotel De Gouden Leeuw is het eerste hotel van Van der Valk en sinds 1862 gevestigd in Voorschoten. Voorschoten heeft een rijke historie en biedt vele monumentale panden en de paardenmarkt is één van de oudste jaarmarkten van Nederland. Ook voor de natuurliefhebbers is er genoeg te beleven in recreatiegebied Vlietlanden of natuurgebied De Horsten. Het centrum biedt diverse cafés, restaurants, winkels en boetiekjes.

Geschiedenis

Geschiedenis

Ruim 2000 jaar voor Christus bevond zich op de plek van Voorschoten al een nederzetting van veehoudende vissers/jagers. Deze nederzetting, Forescate, wordt voor het eerst in 930 na Chr. vermeld. Rond de middeleeuwen is het huidige dorp ontstaan op een oude strandwal. Door lintbebouwing is de langgerekte vorm ontstaan, die terug te vinden is in de Voorstraat. Floris V van Holland verleende de marktrechten voor de Voorstraat in 1282. Tot de Franse tijd was de kasteelheer vanDuivenvoordeambachtsheer van Voorschoten, nadien werd Voorschoten een zelfstandige gemeente.

Tot ver in de 20e eeuw is Voorschoten bekend vanwege zijn zilverindustrie. De oude Zilverfabriek van Van Kempen en Begeer laat alleen in zijn gevel nog de stijl uit 1858 zien. Tegenwoordig schuilt een moderne inrichting achter de eeuwenoude gevel.

Met name in de eerste naoorlogse decennia is de gemeente sterk gegroeid: van bijna 5500 inwoners in 1934, via ruim 9300 begin 1946 naar meer dan 20.000 in 2000. Anno 2020 is het aantal inwoners gegroeid naar bijna 25.000.

Centrum

Centrum

Het centrum van Voorschoten bestaat voornamelijk uit de Voorstraat en de Schoolstraat. De Voorstraat is het oudste deel van het dorp waar al sinds honderden jaren de markt wordt gehouden op vrijdag. Het centrum biedt diverse winkels en terrasjes, gelegen tussen monumentale panden en omringd door eeuwenoude Hollandse lindes.

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur

Voorschoten heeft ongeveer 108 gemeentelijke monumenten, 103 rijksmonumenten en enkele oorlogsmonumenten. Tot ver in de twintigste eeuw had het dorp een bekende klank vanwege zijn zilverindustrie met de zilverfabriek van Van Kempen en Begeer. De zilverfabriek is tot 1984 in gebruik gebleven en tegenwoordig een imposant gebouw om te zien met zijn brede en authentieke gevel.

Aan de zuidkant van Voorschoten ligt Kasteel Duivenvoorde dat sinds 1226 particulier bezit is. Het kasteel is toegankelijk als museum en biedt veel wandelgelegenheden met de parken rondom.

Iets ten noorden van het dorpscentrum staat de Sint Laurentiuskerk dat tussen 1865 en 1869 gebouwd is. De kerk met een 45 meter hoge toren is sinds 1976 een rijksmonument.

De dorpskerk heeft een orgel dat al in 1720 in gebruik is genomen, echter al diverse malen gerestaureerd. In de dorpskerk worden naast kerkdiensten ook culturele evenementen georganiseerd.

Het Baljuwhuis is het 17-eeuwse woonhuis van de baljuw (burgemeester) en vormt een eenheid met het Ambachtshuis, dat een trapgevel uit 1635 heeft. Beide gebouwen zijn in gebruik als restaurant, museum en trouwzaal.

De meeste gemeentelijke monumenten bevinden zich rond de Voorstraat van Voorschoten, als ook het Historisch Museum van Voorschoten.

Meer informatie over wat Voorschoten allemaal te bieden heeft?

Klik hier