Direct naar de contentDirect naar de footer

Geschiedenis

Welkom in Hotel De Gouden Leeuw waar het 150 jaar geleden allemaal is begonnen.

DE VALK GESCHIEDENIS

Toen Nicolaas van der Valk in 1862 de Boerderij de Gouden Leeuw kocht, kon hij niet vermoeden dat deze aankoop het begin zou vormen van een imposant imperium dat als geen ander een echte stempel zou drukken op de Nederlandse horecawereld. Het is uitgegroeid tot een familiebedrijf met bijna honderd hotels en restaurants.

Nicolaas kreeg in totaal 24 kinderen waarvoor hij de kost moest verdienen. Van de gemeente kreeg hij toestemming om de Gouden Leeuw om te toveren van Melklokaal naar café aan de drukke Veurseweg. Helaas overleed Nicolaas in 1902 op 77-jarige leeftijd. Zijn vrouw runde vanaf toen het café met haar zus. De jongste zoon, Martinus, was toen 7 jaar. In 1929 heeft Martinus het café van zijn moeder voor 12.000 gulden overgenomen waarna hij het café snel uitbreidde met onder andere een kinderspeeltuin.

In 1920 had Martinus al zijn eigen slagerij geopend. De slagerij bevindt zich heden ten dage in de Valk Versmarkt.

Rond 1939 werd de Veurseweg verbreed waardoor de Gouden Leeuw moest wijken, maar Martinus kreeg toestemming om een nieuwe horecagelegenheid te bouwen, iets meer naar achteren op het land. Hij zette stallen op met hotelkamers voor de handelaren. In de Tweede Wereldoorlog moest de familie wijken en zichzelf in veiligheid brengen. Toen de oorlog voorbij was, kwam de familie ongedeerd terug naar de Gouden Leeuw waar zij het gehavend aantroffen. Tijd om de handen opnieuw uit de mouwen te steken.

Martinus en zijn vrouw Rie wilden dat de meiden goed voor zichzelf konden zorgen en werk hadden en kwamen zo op het idee om voor ieder kind een eigen zaak te openen: Van der Valk Restaurants werd opgezet.

Met de aankoop van horecagelegenheden voor ieder breidde het Van der Valk-rijk zich op natuurlijke wijze uit.
In 1958 opende Martinus de eerste Belgische vestiging in Brasschaat.

Vanaf 2015 is het Valk concern gestart met de eerste Valk Versmarkt. Deze verswinkel is actief op de particuliere markt. Liefhebbers van eten en drinken kunnen hier hun hart ophalen.