Direct naar de contentDirect naar de footer
Renske en Sep
Renske en Sep

Natuurboerderij met pannenkoekenhuis

De bouw van de natuurboerderij, gelegen op het terrein achter Hotel de Gouden Leeuw, vordert gestaag.

Dit kleinschalige dier- en natuurvriendelijke boerenbedrijf geeft een unieke inkijk in het leven van een boer en de daarbij behorende werkzaamheden. Het houden van kleinvee in de natuurlijke omgeving zal hier centraal staan. Denk hierbij aan schapen, varkens en kippen.

De dieren en hun producten
De eerste kippen komen in oktober. Dit zijn de zusjes van het legpluimveebedrijf Van de Vis, welke alle Van der Valk
Exclusief restaurants voorziet van vrije uitloop eieren. De kippen worden gehuisvest in een kippencaravan. Deze kippencaravan is van buitenaf een mooi uitziend chalet. Van binnen is de kippencaravan volledig ingericht naar de behoeften van de kip met voer, water, legnesten, zitstokken en scharrelmogelijkheden. Overdag kunnen de kippen zelf kiezen of ze binnen of buiten blijven. ’s Avonds en ‘s nachts komen de kippen binnen en gaat het hok dicht tegen roofdieren.

De energie die in de kippencaravan nodig is, wordt geproduceerd door de zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt als drinkwater. Voeding scharrelen de kippen zo veel mogelijk in de uitloop bij elkaar. Door de caravan regelmatig te verplaatsen raakt het voer voor de kippen niet op. Een natuurlijker en verser ei kan bijna niet!

Na de kippen volgen snel de eerste lammeren. Deze worden het komende jaar opgefokt tot volwassen melkschaap. Nadat zij in 2020 hun eerste lammeren werpen, kunnen de schapen voor het eerst gemolken worden. De melk wordt verwerkt tot kaas en yoghurt. De productie hiervan kunt u als gast meemaken via onze glazen wand.

De eieren, kaas en yoghurt zijn, zodra deze beschikbaar zijn, direct te koop in de Versmarkt. Doordat de eieren, kaas en yoghurt van eigen land direct te koop aangeboden worden, zijn de producten verser niet te krijgen.

Pannenkoekenrestaurant
Ook wordt er een pannenkoekenrestaurant gebouwd, aangrenzend aan de natuurboerderij. Geniet hier van een verse pannenkoek of wat anders lekkers dat het restaurant te bieden heeft.

Renske & Sep
Op de foto zie je boerin Renske met hond Sep. Sep is een Friese Stabij die Renske en de bezoekers gezelschap gaat houden op de boerderij. Renske is altijd al graag tussen de dieren geweest. Na haar stage op een kleinschalige melkveehouderij die open was voor bezoekers, wist ze dat zij dit zelf ook wilde. Dat het nu mogelijk is, is voor haar een droom die werkelijkheid wordt. Het mooie van een kleinschalige melkveehouderij is dat Renske naast het werk op de boerderij, ook tijd heeft om vragen van gasten te beantwoorden. Renske en Sep zijn nu al elke dag te vinden op het terrein. Zie je ze lopen en heb je een vraag, schroom dan niet om Renske aan te spreken.