Direct naar de contentDirect naar de footer
Dorpskerk
Dorpskerk
Louwman museum

Wassenaar

Wassenaar, gelegen op 10 km ten noorden van Den Haag en 6 km ten zuidwesten van Leiden, is één van de mooiste gemeenten langs de Noordzee met een kustlijn van ruim 8 km. De sfeervolle dorpskern van Wassenaar wordt omgeven door duinen, bossen, landgoederen en villaparken. Niet voor niets wordt Wassenaar wel "de groene oase van de Randstad" genoemd, een benaming die de gemeente dankt aan haar vele groen en weldadige rust.

GESCHIEDENIS

Wassenaar als woonplaats ontstond om de kerk die in de 12e eeuw op het lange duin werd gebouwd. Deze kerk is genoemd naar de evangelist Willibrord, die vanuit Engeland voor het eerst in Wassenaar voet aan wal zette om het Christendom in de lage landen te verspreiden. Ook de aanleg van de Heerweg, de huidige Rijksstraatweg, tussen Den Haag en Leiden, heeft aan de groei bijgedragen.
Nadat de spoorlijn tussen Den Haag en Scheveningen in 1907 was aangelegd ontstonden de villawijken waaraan Wassenaar haar reputatie te danken heeft. De bevolking begon pas echt te groeien na de opening van de "gele" tramlijn die Den Haag, Wassenaar en Leiden met elkaar verbond. Inmiddels telt Wassenaar zo'n 26.000 inwoners.

CULTUUR EN MUSEA

Aan de rand van Wassenaar bevindt zich het Louwman museum. Dit is dé plek met een van de mooiste collecties automobielen ter wereld. De omvangrijke verzameling van meer dan 275 antieke en klassiek automobielen is bijeengebracht met het doel een helder en boeiend tijdsbeeld te schetsen van de autogeschiedenis.

FIETSEN EN WANDELEN

Inwoners en toeristen kunnen met het fietsknooppuntensysteem de regio uitgebreid verkennen op de fiets. Zorgvuldig geselecteerde fietspaden, wegen, routes en attractiepunten vormen samen een netwerk, waarbij de kruisingen van wegen/fietspaden als knooppunt zijn gemarkeerd. Het Stadsgewest Haaglanden wil de bewoners uit de regio en toeristen mobiliseren en ondersteunen in het ontdekken van en recreëren in de gemeente Wassenaar.
Uiteraard zijn er ook heerlijke wandelroutes door de bosrijke omgeving te lopen. Nadat tientallen gemeenten in Nederland deelnamen aan de voorronden voor de Wandelgemeente van het Jaar 2013, is Wassenaar samen met de gemeenten Midden-Drenthe en Ommen genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2013.

CENTRUM

In het centrum van Wassenaar zijn nog vele authentieke prachtige panden te vinden. Rondom het Plein en de Dorpskerk waan je je aan het begin van de 18e eeuw.