Direct naar de contentDirect naar de footer

Den Haag

Van de historische binnenstad, trendy winkels, musea en het strand: Den Haag biedt het allemaal.

KUNST EN CULTUUR

Den Haag heeft een hoogstaand aanbod van musea en prachtige tentoonstellingen. Met recht kan Den Haag een stad vol kunst en cultuur genoemd worden. Zo heeft het Mauritshuis een uitgebreide collectie van grote meesters, met als 'pareltje' het Meisje met de Parel van de schilder Vermeer. Het Gemeentemuseum heeft een vaste collectie met veel schilderijen van Piet Mondriaan en het enige 19e eeuwse panoramaschilderij van Nederland is te bewonderen in Panorama Mesdag.

Mesdag
De Mesdag Collectie bestaat uit het woonhuis - en tevens atelier - van het echtpaar Mesdag en het museum, een intiem gebouw met een exclusieve sfeer.

Aan de Laan van Meerdervoort ligt het voormalige woonhuis van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), de beroemde zeeschilder en zijn vrouw. Naast schilder was hij een groot kunstverzamelaar. Mesdag liet een museum bouwen voor zijn uitzonderlijke collectie, dat talloze meesterwerken van de Franse School van Barbizon en de Haagse School van de 19e eeuw bevat. Hij bouwde dit museum pal naast zijn woonhuis en stelde het open voor kunstliefhebbers.

Louwman museum
Twee generaties Louwman verzamelden vanaf 1934 een unieke collectie automobielen. Sinds juli 2010 te zien.

Het begon in 1934. P.W. Louwman, importeur van Dodge en Chrysler in Den Haag, kocht een toen 20 jaar oude Dodge voor zijn eigen collectie. In 2 generaties tijd groeide de collectie uit tot 230 historische automobielen. Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en levert zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis. Het zijn spiegels van de cultuur.

Madurodam
De wereldberoemde miniatuurstad Madurodam is al bijna 60 jaar bij uitstek geschikt om kennis te maken met alle verrassende aspecten van Nederland: Amsterdamse grachtenpanden, de Domtoren in Utrecht, het Binnenhof in Den Haag met de Gouden Koets en een deel van de Deltawerken. In Madurodam is alles waar Nederland beroemd om is op schaal 1:25 nagebouwd tot in het kleinste detail.

MARKTEN

Liefhebbers van gezellige marketen kunnen hun hart ophalen in Den Haag. Er zijn in Den Haag antiek, curiosa- en boekmarkten. Maar ook warenmarkten en zelfs een biologische markt. Daarnaast hebben verschillende wijken ook hun eigen markt.

Antiek- en boekenmarkt
Het Haagse centrum heeft een sfeervolle antiek- en boekenmarkt. U kunt hier volop genieten van zowel het heden als het verleden van Den Haag. In de zomer kunt u de markt op donderdag en zondag bezoeken op een unieke locatie in de stad: het statige Lange Voorhout. In de winter staat op donderdag een kleinere boekenmarkt op het Plein. Allebei de markten zijn open van 10.00 tot 18.00 uur.

Boerenmarkt
Op de Boerenmarkt worden biologische producten verkocht. U vindt de Boerenmarkt in het centrum van Den Haag. Deze kleine, gezellige markt met 21 kramen staat elke woensdag op de Hofplaats.

De algemene warenmarkt, beter bekend als de Haagse Markt of 'Haagse Mart', vindt u op de Herman Costerstraat.

De Haagse markt
De Haagse Markt is een unieke markt in Nederland met 540 kramen, 18 standwerker plekken en een bijzonder aanbod van producten. Zo vindt u hier een groot aanbod van verse groenten, fruit, vis en vlees. Maar ook voor kleding kunt u hier terecht. De markt is vooral bekend om het grote assortiment exotische producten.

De Haagse Markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland en behoort zelfs tot de grootste markten van Europa. De markt wordt dagelijks bezocht door ongeveer 35.000 bezoekers en biedt aan ongeveer 1.000 mensen een werkplek. De Haagse Markt is een ontmoetingsplek van vele culturen.

U kunt gezellig uw boodschappen doen op de Haagse Markt op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 8.45 tot 17.00 uur.

WINKELEN

Prinsestraat
Verstopt in het historische Hofkwartier achter de Grote Kerk ligt de Prinsestraat. Dit is waar Hip Den Haag z'n slag slaat in de trendy mode en accessoire zaken, designwinkels en kunstgaleries.

De Passage
Met de komst van de Passage eind 19e eeuw verwachtte men dat de luxe artikelen die tot die tijd door particulieren in Parijs werden besteld, nu door de winkeliers van de Passage verkocht zouden gaan worden. Warenhuizen uit bijvoorbeeld Parijs zonden tot die tijd veel van hun artikelen per post naar Nederland. De Passage is het oudst nog bestaande winkelcentrum van Nederland.

Dit specialistische hoogwaardig productaanbod kenmerkt de Passage nog steeds. Voor bijvoorbeeld koffie en thee, kookgerei, designer cadeauartikelen of bijzondere pennen kunt u in de Passage terecht.

China town Den Haag
Tijdens een rondje door de binnenstad kan het zijn dat u ineens midden in Chinatown staat. Achter de Chinese poorten proeft u de sferen van Aziatische restaurants, toko's, supermarkten, maar u treft er ook acupuncturisten en meubelwinkels; een mix Chinese, Japanse en Indonesische culturen. Wandel door de symbolische toegangspoort aan de Wagenstraat (naast de Bijenkorf) en ga op zoek naar die typisch Chinese winkeltjes , specialiteiten en exotische producten. Misschien belandt u midden in Chinese Cultuurdagen, zoals het Chinees Nieuwjaar of het Maanfeest. Het gebied strekt zich uit van de Amsterdamse Veerkade, de Wagenstraat tot de Gedempte Burgwal.